Shampoo is al tientallen jaren oud. Sommigen gebruiken het dagelijks, anderen helemaal niet. Maar wat is dit schuimende goedje nou precies? In shampooland zijn er zoveel verschillende beloftes, wat is waar? En wat werkt nu het best voor jouw haar?
Vandaag vertellen we jou alles over shampoo dat je moet weten. En dan bedoelen we ook écht alles.
In deze blog behandelen we de volgende onderwerpen:
- Geschiedenis van shampoo
- Zo werkt shampoo
- Ingrediënten van shampoo
- Deze ingrediënten in shampoo wil je vermijden
- Nooit meer je haren wassen?
- De beloftes van shampoo
- De ideale verzorging voor krullen
- De ideale verzorging voor droog of pluizig haar
- De ideale verzorging voor gekleurd haar
Geschiedenis van shampoo
Tot 1930 werd er normale zeep gebruikt om de haren te wassen. De combinatie van hard water en de sterke zeep zorgde ervoor dat de hoofdhuid werd geïrriteerd. Daarnaast bleef er altijd wel een restje zeep achter, wat het haar dof en futloos maakte. Niet de allerbeste verzorging dus.
Daar kwam in 1930 verandering in. Toen werden de eerste synthetische zepen ontwikkeld. Deze shampoos waren heel anders dan die wij nu kennen. Ze waren enkel en alleen voor het reinigen voor het haar, de verzorging kwam een stuk later. Deze shampoos deden dus niks meer dan talg, zweet en ander vuil van de hoofdhuid verwijderen. Doet wat je verwacht, maar een grote downside hiervan was dat je eruit kwam te zien als een vogelverschrikker. Je haar wordt schoon, maar ook dof, stug en onmogelijk in model te brengen.
En daar waren wij vrouwen het niet mee eens. We willen tenslotte allemaal schoon, glanzend en volumineus haar. Dat begrepen de shampoo-fabrikanten gelukkig. Tegenwoordig is er voor ieder haartype een shampoo, conditioner of complete verzorgingslijn te vinden, waardoor we niet meer als vogelverschrikkers hoeven rond te lopen.
Zo werkt shampoo
Om je haar heen zit een dun laagje vet wat ervoor zorgt dat je haar glanst en wordt beschermd door mogelijk schadelijke invloeden van buitenaf. Wanneer je je haar veel föhnt, krult of verft beschadig je deze laag. Dat is de reden dat je haar er uiteindelijk dof en droog uit gaat zien. Deze laag wil je dus graag behouden of eventueel aanvullen.
Een goede shampoo zorgt ervoor dat deze beschadigingen worden voorkomen. Hij zorgt voor het verwijderen van het vuil zonder de hoofdhuid te irriteren. Het laagje vet wat om het haar heen zit mag hij niet beschadigen. Is dit wel gebeurd, dan is het zijn taak om deze weer te herstellen. Een goede shampoo versterkt je eigen haar.
Ingrediënten van shampoo
Shampoo bevat wasstoffen die – je raadt het al – het vuil en vet van de hoofdhuid en in de haren verwijderen. In shampoos die je iedere dag kunt gebruiken, zitten heftigere stoffen dan in shampoos voor bijvoorbeeld gekleurd haar, deze is veel milder. Kies dus altijd een shampoo die bij je eigen haar past. Zeker anti-roos shampoos kunnen de hoofdhuid flink irriteren door de hoeveelheid wasstoffen die hierin zitten.
Tip: gebruik de shampoo op je hoofdhuid en was de haren zelf pas bij het uitspoelen. Zo voorkom je zo veel mogelijk dat de beschermlaag op je haren worden beschadigd.
Naast wasstoffen zitten er ook schuimstoffen in shampoos. Doen deze echt iets? Helaas niet. Het zorgt ervoor dat de shampoo schuimt, waardoor wij het gevoel krijgen dat we goed bezig zijn. Maar de schuimstoffen doen niks voor de reiniging van het haar.
Met de vele ingrediënten in een shampoo, zijn er ook stoffen die je graag wil vermijden. We hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet.
Deze ingrediënten in shampoo wil je vermijden
Sulfaten
Helaas zijn sulfaten in heel veel shampoos terug te vinden. Het wordt aan veel shampoos toegevoegd om het vuil te verwijderen en de shampoo te laten schuimen. Maar naast het vuil, nemen sulfaten ook de natuurlijke oliën van je hoofdhuid mee. Het kan heel agressief zijn, waardoor je haar droog en breekbaar wordt. Sterker nog: sulfaten worden ook gebruikt om de motoren van auto’s te ontvetten. Niet geschikt voor onze mooie lokken dus. De shampoos van OGX zijn helemaal vrij van chemische stoffen, echte aanraders.
Siliconen
Siliconen leggen een laagje om je haar, waardoor het op korte termijn gezonder oogt. Maar op lange termijn doen ze je lange lokken geen goed. Belangrijk om te weten is dat er twee soorten zijn: wateroplosbare en niet-wateroplosbare. De eerste soort kun je met water weer uitwassen en is wat minder schadelijk dan de andere soort. De niet-wateroplosbare siliconen kun je er alleen uitwassen met een shampoo die sulfaten bevat. En we hebben net geleerd dat die funest zijn voor je mooie haren.
Ftalaten
Deze stof komt veel voor in shampoo en andere cosmetica, omdat het de geur en kleur stabiliseert. Vaak wordt het weggestopt onder de naam ‘parfum’. En hoe onschuldig dat ook klinkt, dat is het niet. Ftalaten kan zelfs je hormoonhuishouding helemaal van slag brengen. Gelukkig zijn de twee meest voorkomen soorten ftalaten al verboden. Maar toch is het goed dit in de gaten te houden.
Tip: probeer de heerlijke, natuurlijke en exotische shampoos van Maui eens..
Minerale olie
Vaak zit deze olie in conditioner, maar hij zit ook af en toe in een shampoo verstopt. Het zorgt er voor dat je haar glanst als nooit tevoren. Hoe? Minerale olie zorgt ervoor dat je haar vocht vasthoudt en legt dus een laagje op je haar. Dit laagje zorgt ervoor dat je haar dikker voller lijkt, maar zorgt er eigenlijk voor dat je haar geen voedende ingrediënten of zuurstof kan opnemen. Om deze olie uit je haar te verwijderen, heb je -juist ja- sulfaten nodig. En die willen we niet!
Sommige ingrediënten laten je haar voller lijken, maar eigenlijk zorgen ze ervoor dat je haar geen voedende ingrediënten meer kan opnemen. Hier moet je ver bij vandaan blijven!
Nooit meer je haren wassen?
Met al die nieuwe shampoos op de markt, zitten er helaas ook slechte exemplaren tussen. Sommige shampoos zitten vol met sterk ontvettende producten die je haar en hoofdhuid dus geen goed doen. Deze shampoos zorgen er zelfs voor dat de talgproductie overuren gaat draaien, waardoor je haar juist sneller vet wordt. Ze beschadigen het laagje vet wat er juist voor zorgt dat je haar een natuurlijke glans krijgt.
Wat is talg?
Talg is het stofje wat van nature wordt aangemaakt wanneer je lichaam denkt dat je haar niet goed kan groeien. Dit is het geval wanneer je haar helemaal schoon en talgvrij is. Door vaak te wassen, creëer je voor je lichaam een tekort aan talg en wordt het een stuk sneller aangemaakt omdat er ‘niet voldoende aanwezig is’.
Dat je je haar dus niet te agressief moet reinigen is inmiddels wel duidelijk. Mocht je haar per ongeluk wel beschadigd zijn, kun je het weer proberen te herstellen met verzorgingsproducten. Maar voorkomen is beter dan genezen. Een direct resultaat? Niet meer wassen!
Je haar niet meer wassen
Door je haar helemaal niet te wassen, zal het beschermlaagje niet direct worden beschadigd. Daarbij komt dat wanneer je stopt met wassen, de talgproductie afneemt en je haar dus niet meer vet wordt. Klinkt perfect, toch? Er is wel een belangrijke ‘maar’ bij dit proces.
De talgproductie neemt pas af wanneer je haar al behoorlijk vet is. Dit verschilt echter per persoon. Het kan van het weer afhangen, de snelheid waarmee je normaal talg produceert of van de lengte van je haar. Voor de meeste mensen geldt dat het stoppen met shampoo betekent dat het haar snel vet en zwaar wordt. Uiteindelijk zal het haar zichzelf gaan reinigen, maar dit kan lang duren.
Wist je dat bij lang haar de onderste punten zo'n drie tot vier jaar oud zijn? Een foutje in de verzorging kun je dus nog heel erg lang zien; totdat je het hebt afgeknipt.
Ons advies
Wanneer je tussendoor besluit het dan tóch te wassen, zal je talgproductie in no-time weer aan de slag gaan. Net zo lang tot het weer zo ‘lekker vet’ voelt als voorheen. Voor sommigen is het dus niet weggelegd om de shampoo helemaal te laten staan, hoe ideaal het ook klinkt.
Ons advies? Omdat de talgproductie per persoon verschilt, is er geen ideale frequentie voor het wassen van je haar. Maar je kunt je hoofdhuid dus wel trainen! Twee à drie keer wassen is een mooi gemiddelde. Te vaak en te weinig kan allebei je haar flink tegenwerken.
De beloftes van shampoo
In de basis doet iedere shampoo precies hetzelfde: het maakt je haar schoon. Maar met het groeiende aanbod wat er tegenwoordig op de markt te vinden is, groeien ook de beloftes. Grijs haar, dun haar, alles zou op te lossen zijn met de juiste shampoo. Wat is nu waar en wat niet? Hierbij de meest voorkomende beloftes en de uitleg.
‘’Shampoos van de kapper zijn beter dan van de drogist’’
Niet per se. Je kunt ervan uit gaan dat kapper shampoos in vrijwel alle gevallen goed van kwaliteit zijn. Daarbij krijg je ook een stukje service van een echte kenner en zit je dus snel sowieso goed. Tussen shampoos bij de drogist zitten ook goede exemplaren, maar dit zijn ze niet allemaal. Neem de tijd om de ingrediënten door te lezen en bekijk je eigen haar goed. Als je dat doet, kan je bij de drogist ook een prima shampoo scoren.
'’Een vollere bos door keratine’’
Dit klopt. Keratine beschermt je haar waardoor het minder snel afbreekt. Wat goed is om te weten, is dat mensen die last hebben van haaruitval eigenlijk last hebben van haarbreuk. Dit kan komen doordat het te vaak wordt gekamd, geborsteld of gestyled. Door keratine in je shampoo te gebruiken kun je er voor zorgen dat het minder snel breekt en je haar uiteindelijk dikker en voller wordt.
Tip: Hask heeft een keratine lijn. Hello big hair!
‘’Met vitamines en mineralen om je haar gezonder te maken’’
Je haar is dus helemaal dood. Niet alleen de puntjes, maar het hele haar. Say what? Haar is dood materiaal en daardoor niet in staat zichzelf te herstellen. Wat het wél kan is een laagje vet aanbrengen als beschermlaag, waardoor het gaat glanzen en er gezonder uit ziet. Dit laagje moet je altijd proberen te behouden om je haar zo goed mogelijk te beschermen. Want helaas, dood materiaal kan dus zelf geen vitamines en mineralen opnemen.
De ideale verzorging voor krullen
Krullen zijn prachtig, maar vragen ook om de nodige verzorging. Zonder de juiste producten zullen je krullen nooit tot zijn recht komen.
Shampoo voor krullen
Je zult merken dat je haar wat droger is dan een ander. Sulfaten, parabenen en alcoholsoorten drogen je haar uit. Met name sulfaten onttrekken de natuurlijke oliën uit je haar, waardoor ze verslappen. Deze wil je dus ver uit de buurt houden van je mooie krullen. Ga voor een shampoo met natuurlijke producten en zo min mogelijk toegevoegde ingrediënten. Zoals deze, van Maui. Zij hebben een hele lijn voor krullen, gemaakt met tropische producten. Dit wil je!
Vermijd siliconen
Sommige shampoos bevatten siliconen die je haar laten glanzen. Klinkt super, toch? Maar niets is minder waar. Siliconen leggen een laagje om je haar waardoor het op korte termijn gezonder oogt. Maar op lange termijn doen ze je lange lokken geen goed. Wanneer je deze veel gebruikt, gaan de siliconen zich ophopen. Er komt een dikke laag over je haar heen, wat het zwaar maakt en juist voorkomt dat de goede stoffen worden opgenomen. Ver van weg blijven.
Haarmasker voor krullen
Na het gebruik van een shampoo is het belangrijk de juiste verzorging te gebruiken voor jouw krullen. Ook hier let je op ingrediënten en vermijd je vooral siliconen. Op het moment dat je shampoo gebruikt, zal je haar altijd iets droger worden. Tenslotte wordt het vet en talg verwijderd. Gebruik daarom een voedend masker of de juiste conditioner voor de juiste verzorging. Hier vind je onze favoriete haarmaskers. Een vocht inbrengend product zorgt ervoor dat je haar weer gaat glanzen. Laat het even intrekken onder de douche en spoel het voorzichtig weer uit.
Krullend haar laten drogen
Probeer je haar niet droog te wrijven, maar knijp met de doek in je haar. Alsof je de krullen er weer in kneedt. Op deze manier behouden je krullen de vorm en verwijder je al het overtollige water en conditioner die je haar niet meer kan opnemen. Wil je daarna je haar borstelen? Wees voorzichtig, nat haar breekt een stuk sneller af. Je kunt een tangle teezer gebruiken of er met je vingers doorheen gaan om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Maar het beste is om het helemaal niet nat te borstelen.
Leave-in conditioner
Een echte lifesaver voor krullen is een leave-in conditioner na het wassen. Weer geldt: let op de ingrediënten, nog steeds absoluut geen siliconen! Smeer een klein beetje in je haar na het wassen en kijk vooral wat voor effect het heeft. Te veel leave-in zorgt voor pluis en dat willen we juist voorkomen. Kijk dus goed wat jouw haar nodig heeft.
Je haar is van zichzelf hartstikke dood, maar met de juiste producten kun je het lazen glanzen en tóch gezond maken!
Tips en tricks voor krullend haar
- Heb je heel droog haar? Kokosolie to the rescue! Of dit heerlijke kokosmasker van Maui. Masseer een halve eetlepel in je haar, wikkel het in een handdoek en laat zo’n driekwartier intrekken. Spoel het uit en hello zijdezachte lokken.
- Slaap op een satijnen kussensloop om je haar zo min mogelijk te beschadigen. Een katoenen kussensloop kan ervoor zorgen dat je haar gaat pluizen.
- Ga nooit met nat haar slapen.Hask
De ideale verzorging voor droog of pluizig haar
Iedereen wil het liefst glanzend, dik, golvend haar. Maar voor velen is droog haar of gespleten haarpunten de realiteit. Gelukkig is dit nog prima op te lossen met een paar tips.
Dit is droog haar
Om te beginnen is het handig te begrijpen waar droog haar vandaan komt. Bij droog haar is er een ontregeling in het vochtgehalte. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Denk aan je haar te vaak wassen, een droge lucht, je haar te vaak kleuren of simpelweg pech door aanleg. Het laagje vet wat over je haar heen ligt is hierdoor beschadigd. Bovendien staan de schubben van het haar open, waardoor het droog oogt.
Gezond haar krijg je niet in een dag. Natuurlijk gaat het bij de een makkelijker dan de ander, maar je hebt er zelf ook invloed op. Steek er wat tijd in, ieder haar is te redden. Het herstellen van de vochtbalans is de key to succes.
Shampoo voor droog of pluizig haar
Was je haren zorgvuldig en zeker niet te vaak. Gebruik een shampoo zonder synthetische stoffen en zonder siliconen. De ingrediënten doen je haar meer fout dan goed. Ga voor een speciale shampoo voor droog haar, die zorgt voor de ultieme voeding en verzorging.
Tip: spoel je haar na met koud water om de schubben weer te laten sluiten.
Gezonde levensstijl
Droog haar kan ook een gevolg zijn van een ongezonde levensstijl. Wanneer je flink dieet of niet gevarieerd eet, kan je haar voedingstoffen missen. En dat ga je dus zien. Voed je haar van binnenuit door genoeg water te drinken en gezond te eten. Maar ook ontspanning, beweging en nachtrust hebben invloed. Nog een reden om extra lief te zijn voor jezelf.
Haarmasker voor droog haar
Een natuurlijk haarmasker kan gespleten/droge haarpunten tegen gaan. Ook hier geldt dat een goed masker geen synthetische ingrediënten of siliconen bevat. Wij raden het haarmasker van Maui aan. Door regelmatig een haarmasker te gebruiken, krijg je haar weer een boost.
Vermijd hittebronnen
Gebruik je vaak een föhn, een krul- of een stijltang? Probeer dit te minimaliseren. Door het gebruik van hitte brand je als het ware het vocht uit je haar. En dat zorgt voor de doffe uitstraling. Wanneer je toch een hitte apparaat wil gebruiken, gebruik dan áltijd een heatprotector. Deze zorgt voor een beschermlaag om het haar, waardoor het vocht moeilijker weg kan. Probeer bijvoorbeeld eens deze 5-in-1 conditioner van Hask. Beschermt en verzorgt je haar.
Ga naar de kapper
Mocht dit allemaal niet helpen, breng dan een bezoekje aan de kapper. Zij hebben een speciale techniek om alle gespleten haarpunten weg te werken en te zorgen dat ze niet verder splijten. Voor je haar is het sowieso een goed idee om eens in de zoveel weken de onderkant bij te knippen, gespleten punten of niet.
De beste verzorging voor gekleurd haar
Een nieuw, fris kleurtje in je haar, heerlijk! Maar deze nieuw kleur moet ook goed worden verzorgd. De verf kan de buitenste laag van het haar beschadigen. Hoe vaker wordt geverfd, hoe groter de beschadiging. Om het haar niet dof te laten lijken, zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken.
Was gekleurd haar zo min mogelijk
Net zoals ieder andere haarsoort, is het goed om je haar zo min mogelijk te wassen. Wanneer je je haar wast neem je niet alleen het vuil mee, maar ook de verf. Het chloor in het water doet de verf ook geen goed. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Was je haar zo’n drie keer in de week, dat is meer dan genoeg. Gebruik daaropvolgend deze Argan Oil conditioner van Hask voor een optimale verzorging.
Shampoo voor geverfd haar
Less (shampoo) is more (color). Heel snel gezegd is shampoo een kleurverliezer. Een kleurshampoo bevat pigmenten, die jouw haar weer een boost kunnen geven. Deze sluiten aan op je haarkleur en behoudt de kleur een stuk langer dan wanneer je dit niet gebruikt.
''Less (shampoo) is more (color)!''
Zilvershampoo
Heb je blond of assig haar? Dan ben je vast al bekend met zilvershampoo. Het is een blauw/paarse shampoo en daarmee de perfecte tegenhanger van gele en oranje tonen. Hij zorgt ervoor dat je haar koeler oogt. Maar let op! Als je nog ergens een beetje geel in je haar hebt, wordt dit groen. En witte pigmenten worden blauw. Dus wees hier voorzichtig mee. De zilvershampoo Hask is ideaal. Gebruik het zo’n 2 á 3 keer per week en laat het 1 tot 5 minuten zitten. Dan gaat het helemaal goed.
Pas op met de zon
Sta je op het punt om op vakantie te gaan? Wacht dan even met het nieuwe kleurtje in je haar. Zo lekker als de zon, zee en strand voor onze gemoedstoestand zijn, zo slecht is het voor je nieuwe haarkleur. De zon en de warmte zijn de grootste vijand van gekleurd haar. Ook belangrijk: behandel je haar net als je huid. Producten met SPF zijn echt geen overbodige luxe om je haar te beschermen.
Vermijd hittebronnen zoveel mogelijk
Te vaak je haar blootstellen aan hitte zorgt er voor dat je punten splijten. Wanneer je donker gekleurd haar hebt, vallen deze dooie puntjes extra op. En dat kan er onverzorgd uitzien. Wil je wel een föhn, stijl- of krultang gebruiken? Gebruik dan altijd een heatprotector om de beschadiging zo veel mogelijk tegen te gaan. De 5-in-1 spray van Hask leent hier perfect voor!
Zo. Nu weet je écht alles wat je moet weten over shampoo om het ideale product te vinden! Weet je nog niet welk product voor jouw haar het meest geschikt is? Wij helpen je heel graag.
Veel succes en plezier!
X ANVY